FÅ BORT FLÄCKAR FRÅN DINA KLÄDER

Hur tar vi bort fläckar från våra kläder? Jag har några användbara tips för dig att ta hand om när du tar bort fläckar.

Låt mig börja med mitt viktigaste tips när det gäller fläckar i dina kläder: få inte panik! Panik är en dålig rådgivare, så först steg tillbaka och fundera noga över vad du ska göra.

Kallt vatten hjälper i de flesta fall

Varje fläck är naturligtvis inte densamma. Men många vardagliga fläckar kan behandlas i första hand med vanligt kallt vatten. Så inte varmt vatten, utan bara en trasa med kallt vatten. Jag förklarar varför. De flesta vardagliga fläckar kommer från matvaror som ägg, ost, mjölk. Och om jag av misstag klippte fingret i köket, eller om jag öppnar mig för något, kan det orsaka en blodfläck. Vad är den huvudsakliga likheten med dessa fläckar? De innehåller protein eller proteiner. Och vad händer när du värmer proteiner, de stelnar.
Som ett exempel använder jag alltid de råd jag lärde av min mamma när jag tillverkar äggröra: förvara den panna där du gjorde äggröra under den kalla kranen och lämna den i en kvarts timme. Om jag genast börjar arbeta med varmt vatten för att rengöra pannan, skurar jag tomt. Ägget stelnar ytterligare och är svårt att ta bort. Kallt vatten bryter faktiskt ner proteinerna och gör det enkelt att behandla. Detsamma gäller för fläckar på dina kläder som innehåller proteiner. Kallt vatten räcker ofta för att få det ut.

Fläckar baserade på olja

Jag får regelbundet frågan: hur tar jag till exempel motorolja från mina kläder? Eller fläckar som olivolja eller något liknande? Tja, kallt vatten eller bara vatten hjälper inte där. Fläckar som innehåller olja sprutas bäst med lite tvättvätska. Applicera bara några droppar på fläcken, tryck den lite så att den absorberar väl och lämna den i en halvtimme till en timme. Sedan lägger du bara i tvättmaskinen och tvättar den enligt instruktionerna. Då kommer du att se att det är helt löst. Diskmedel avfettar, så han vet vad han ska göra med olja!

Kaffefläckar eller fruktfläckar

Svenskarna är kaffedrinkare, fruktätare och numera stora vindrinkare alla dessa fläckar har också något gemensamt, nämligen: de innehåller tannin. Tannin är en kemisk förening som du ofta hittar i skalets frukt. Det finns gott om dagliga fläckar där du kan hitta den tanninen. Tänk också på sylt, trots allt innehåller det också frukt. Det bästa sättet att ta itu med dessa fläckar är att blötlägga dem gammaldags med ett tvättmedel.

Viktigt tips för behandling av fläckar

Det finns många andra fläckar som jag kommer att behandla i framtiden, men ett av de viktigaste tips som jag kan ge är hur man behandlar fläcken exakt. Och jag talar inte om vilket läkemedel du använder, men hur du fysiskt behandlar det. Många människor tenderar att skrubba mycket. Du tar en trasa och börjar flytta fram och tillbaka över fläcken. Problemet är att du ofta inte tar bort fläcken utan gör den större. Så det viktigaste tipset jag kan ge är att hålla fläcken liten och koncentrerad på ett ställe genom att alltid arbeta utifrån och in. I videon ovan visar jag hur jag gör det. Men jag kan inte betona det tillräckligt ofta: Det är verkligen väldigt, väldigt viktigt att inte sprida fläcken.

Bekvämlighet tjänar människan!

För dig som verkligen vill hålla det väldigt enkelt, eller för när du är på språng. Det finns ett botemedel som fungerar på nästan alla fläckar. För ett tag sedan fick jag ett e-postmeddelande från ett företag som frågade om jag var intresserad av att testa deras produkt, så det gjorde jag.

Kontakta oss vid vidare frågor gällande hemstädning eller om du skulle vara intresserad av professionell hemstädning i Malmö. Vi är firman för dig.