Hemstädning: Avfrostning i frysen

Varför är det viktigt att tina upp frysen?

Om isen sätts ner i frysens lådor och väggar, kräver din enhet betydligt mer energi för att hålla temperaturen konstant. Så du kan enkelt spara elkostnader om du ser till att allt är gratis. Dessutom får du knappast någon gång knapparna stängda när islagret blir större och större. Det saknar snabbt utrymme, särskilt i små isfack – de kan då inte längre användas.
Men var kommer isen ifrån? Om du lägger ny mat i frysfacken tar de alltid lite fukt med sig. Fukt kommer också in genom att öppna dörren. Denna fuktighet ändras till is och sätter sig.

Vad sägs om automatisk avfrostning och teknik utan frost?

I princip är det inte nödvändigt att tina en enhet med en fungerande automatisk avfrostning ”manuellt”. Du bör dock stänga av frysen, rengöra den och rengöra den två gånger om året. Förresten, den så kallade ”ingen-is-tekniken” betyder inte att ingen is alls kan bildas. Det sänker bara fukten i frysfacket, men genom att öppna och stänga enheten automatiskt får ny fukt in. Endast i kombination med frostskydd och automatisk avfrostning har du ett absolut lätt vårdat resultat.

Hur fungerar avfrostning?

I princip bör du försöka tina så snabbt som möjligt och du måste också vara permanent närvarande för att ta bort eventuella vattenpölar.
Ta först bort alla lådor och förvara tillfälligt maten på en sval plats som möjligt. (till exempel i källaren eller utomhus på vintern) Koppla bort enheten från elnätet. Om du har en kombinationsenhet som består av kyl och frysfack kan du kontrollera om du kan stänga av frysen separat. Annars måste du stänga av hela enheten. Om du bara väntar och ser, skulle naturligtvis allt smälta över tiden, men det kan ta lite tid. Du kan påskynda processen antingen med en hårtork eller genom att placera skålar med varmt vatten i frysen och stänga dörren. För att samla upp avfrostningsvattnet kan du lägga handdukar i botten av frysen. Om det är förutsebar att mycket vatten kommer att bildas, så att du också kan lämna bottenlådan inuti som en uppsamlingsbehållare. Kontrollera avfrostningsprocessen med korta intervaller!
Du kan alltid försöka lossa större islager för hand, men använd aldrig verktyg (skruvdragare) eller andra metallföremål för att slå isen. Risken för att enheten bryts skulle vara för stor.

Rengör frysen

Om du ändå har rensat alla facken, är det vettigt att ägna dig åt rengöring. Som regel räcker det om du använder varmt vatten med lite tvättvätska. Om du tror att du behöver använda en lite hårdare pistol kan du lägga till lite vinäger. Men använd inte en aggressiv blandning för att undvika att attackera plasten i onödan. Vissa tillverkare rekommenderar också starkt att använda vinäger för rengöring. Läs i bästa fall bruksanvisningen igen för vad som rekommenderas för vård.
Om du har rengjort alla sprickor, hörn och lådor, glöm inte gummitätningarna på dörren, eftersom bakterier gillar att bosätta sig här också.
Kontakta oss för frågor kring hemstädning, vi är experter på området och kan hjälpa dig med din hemstädning i Malmö. Kontakta oss om du har frågor om hemstädning eller om du vill ha mer information om våra tjänster.