Hemstädning: gardiner

Rena gardiner ger dig friskhet till ditt hem

Du kan hitta dem i nästan varje hushåll: gardiner! De fungerar som en integritetsskärm, för mörkare eller bara för att se rummet. Men de har en sak gemensamt: de måste tvättas vid någon tidpunkt!
Du bör ta denna procedur cirka två gånger per år, som med tiden lite damm och smuts fastnar i gardinerna. Om du röker i dina egna fyra väggar, bör du tvätta din fönsterklänning oftare, eftersom nikotinsubstansen blir gul. Dessutom absorberar gardiner naturligt lukt från matlagning eller rökning, och för att undvika att det luktar obehagligt bör du vara uppmärksam på rengöring.

Häng gardinerna och skaka ut dem

Innan du tar bort gardinerna, bör du ta bort synliga dammavlagringar med en dammsugare. Beroende på smutsgraden kan du försiktigt dammsuga hela gardinen på en mild nivå. Alternativt kan du helt enkelt skaka det upphängda tyget utanför (eller genom det öppna fönstret). I vilket fall som helst, med detta preparat undviker du att onödig smuts läggs i tvättmaskinen.

Ta bort metalldelar

Kontrollera gardintyget för borttagbara metalldelar som ringar eller nålar för viktning. Dessa delar kan lämna fula rostfläckar efter tvätt! Du kan teoretiskt lämna plastdelar på dem – men de ska vara ordentligt fästade så att de inte lossnar i tvättmaskinen.

Av till tvättmaskinen

Något mycket viktigt i förväg: följ skötselinstruktionerna på etiketten! Det finns gardiner tillverkade av olika material och specifikationerna för tvättemperaturer och liknande är lika olika.

När du har kontrollerat vårdetiketten kan du lägga tyget i tvättmaskinen. (Du kan också lägga gardinerna i ett tvättnät för skydd, men detta är inte nödvändigt för alla gardiner)

Se också till att tyget i trumman fortfarande har tillräckligt med luft under tvättningen. Om gardinen är för stor måste du tvätta den för hand, för bättre eller sämre!

Maskinens känsliga program (för ull) är också lämpligt för fina tyger och du bör inte använda torktumlaren på de flesta gardiner för att skydda tyget och för att undvika svårt veck.

Vilket tvättmedel ska du använda?

Beroende på tyget kan du använda ett konventionellt milt tvättmedel för normal smuts eller ett enkelt färgmedel för bomullstyg.
I apotek hittar du också speciella gardintvättmedel som innehåller optiska ljusmedel och blekmedel för att ta bort grå slöjor från tygerna.

Hjälpmedel tips

Bakpulvret – det har redan hjälpt oss ur många klämmor och kan också användas för tvätt! Minska tvättmedlet lite och lägg till lite bakpulver till tvättpulvret. Det har en ljusare effekt och får vit tvätt igen! Naturligtvis fungerar detta också för handtvätt – du kan till och med blötlägga tyget i några timmar.

För färgglada gardiner är dock äppelcidervinäger (eller annan fruktvinäger) lämplig, som läggs till den sista sköljningen. Detta ger färgerna ny ljusstyrka!

Nu bara hänga upp det!

Lägg inte gardinerna i torktumlaren – du riskerar bara att tyget krymper eller onödiga rynkor.
När gardinerna har tvättats hänger du dem helt våta igen och drar tyget i form. Eftersom de torkar hängande dras tyget automatiskt smidigt!
En fin biverkning: lukten av ny tvättad tvätt är i luften
Så medan gardinerna hänger och torkar vid sin destination, kan du först njuta av en kopp kaffe och ventilera däremellan så att fukten inte blir kvar i rummet. Om det fortfarande finns några irriterande rynkor, måste du använda strykjärnet för bättre eller sämre – men var uppmärksam på vårdmärket här!

I vår professionella hemstädning så kan rengöring av gardiner inkluderas. Kontakta oss dör vidare information om vår hemstädning i Malmö.