Hemstädning: illaluktande soffkuddar

Att vara hemma betyder att må bra! En frisk doft i det mysiga hemmet är avgörande för att du ska känna dig som hemma. Men vad ska man göra om soffan är illaluktande och smutsig?

Anledningen till en obehaglig luktande från stoppade möbler är vanligtvis äldre fläckar, som är kvar från kvällens mellanmål eller den sista lunchen på soffan och inte tas bort omedelbart. Lukterna tränger djupt in i klädseln och det är svårt att få ut lukten igen. Men vad gäller allt finns det en lösning för detta lilla vardagliga problem.

Rätt teknik

Först av allt är det viktigt att inte gnugga på fläckar som just har dykt upp. Att gnugga in i klädseln gör det svårare att ta bort fläcken efteråt. Å andra sidan är det mer effektivt att dutta fläcken med en fuktig trasa och ta bort den. Denna metod gör redan mycket förberedande arbete och är enklare i nästa steg.

Bakpulver

Det beprövade hushållsmedlet, bakpulver, stöder också aktivt oss och tar bort fläckar, obehagliga dofter och desinficerar möblerna. En behandling med natriumbikarbonat rekommenderas särskilt för cigarettrök, djururin, matavfall eller kräkningar.

Torr rengöring

För den torra versionen behöver du bara cirka 210 g sodapulver, en dammsugare och lite tid. Först måste dynan med sodapulvret strö över ett stort område. Sedan låter du den flytta in i soffan över natten. Nästa morgon kan du dammsuga överskottet bakpulver med en dammsugare. Vips – soffan är som ny!

Våt rengöring

Men om objektet med önskan behöver mer intensiv vård, rekommenderar vi den fuktiga versionen för rengöring. Förutom läskpulver och dammsugare behöver du också en mjuk svamp och en liten hink med varmt vatten. Innan du arbetar med hela klädseln är det viktigt att testa färghastigheten. Applicera bara lite bakpulver på ett osynligt område och kontrollera efter några timmar om färgen har skadats. När allt har gått bra, strö pulvret på klädseln och gnugga det över hela ytan med den fuktiga svampen. Efter en torkningstid kan det återstående pulvret sugas av igen.
Om allt fortfarande inte hjälper kan du blanda en natriumpasta som består av 4 matskedar natrium och 3 matskedar vatten för mycket envisa fläckar. Här är proceduren liknande igen: Ta på klädseln – gnugga med en fuktig svamp – låt torka – vakuum – klar!

För att ta bort fläckar

Ett litet stänk av fettupplösande tvättmedel i vattnet ger ofta ett bra resultat. Tvättmedel hjälper till med feta fläckar som: läppstift, margarin och såser. Du bör i allmänhet undvika tvål, eftersom den innehåller fett och lämnar otäcka fläckar i soffan.

Men det finns också fläckar som orsakar en liten panik hos alla. Andas djupt och håll dig lugn! Vi har följande tips:

Rödvin:

Med ett tygskydd är det viktigt att inte vänta för länge tills fläcken har tagits bort. Enkla hemläkemedel som salt, citronsaft eller vitt vin måste suga in på tygkudden i minst 20 minuter så att syran kan dra ut den röda färgen. Lägg sedan bara några ark kökspapper på det fuktiga tyget så att fukten kan sugas ur klädseln. Så att det inte finns några kanter, rekommenderas att torka av dynan igen med en trasa efteråt och torka området så mycket som möjligt. Om det är läder är rengöringen mindre tidskrävande. Behandla bara fläcken med destillerat vatten och en trasa.

Blod:

Om fläcken fortfarande är ganska färsk kan du använda en trasa med kallt vatten. Tappa blodet från utsidan in och gnugga inte under några omständigheter! För att ta bort även den minsta återstoden helt, använd bara lite flytande tvättmedel. Men om fläckarna är äldre, hjälper det också att blanda en matsked citronsyra med 110 ml vatten och sedan applicera detta på fläcken.