Hemstädning: keramikhällen

Enkla knep för att få keramikhällen att lysa igen!

Till skillnad från det förflutna, när den gamla spishällen fortfarande var utbredda, verkar en sådan slät keramikhäll inte vara en utmaning att rengöra. Dra över det så är du klar, eller hur? Det är inte heller en verklig utmaning, men det finns några saker du bör veta så att den goda biten fortsätter att lysa rent och inspirera dig att laga mat. Vi vill ge några rengöringstips och information i den här bloggen så att den snart kommer att lysa i ditt kök.

Allmänna regler för regelbunden rengöring

Den allmänna regeln är att du ska rengöra spisen efter varje användning så att gamla matrester inte kan brinna in alls. Det är också viktigt att keramikhällen endast rengörs när den har svalnat tillräckligt – annars kommer det bara att göra det värre. För att undvika fina repor i glaset bör du också undvika att använda slipmedel och grova svampar. Vi kan varmt rekommendera mikrofiberdukar – även utan rengöringsmedel absorberar fibrerna på dessa trasor smuts mycket bra.

Ta bort grov smuts

Låt dig inte frestas och använd svampens grova sida för att skrapa matlagningsresterna från din keramiska spis. Det fungerar, men det lämnar en hel del fina repor i materialet. Till att börja med märks dessa inte, men med tiden ser plattan tråkig ut, med många små repor. Du vill definitivt inte det!
Det finns extra glasskrapor (eller keramiska hällskrapor) gjorda av metall med ett vass blad – detta bör inte saknas i något hushåll.

Lossa finare rester

Om smuts kvarstår trots glasskrapan kan du antingen hjälpa till med en speciell keramisk hällrengöring från apoteket, eller så kan du prova det här hemmet:

Blanda 3 matskedar bakpulver med 2–3 matskedar vatten. Applicera pastan på de smutsiga områdena med en våt svamp eller trasa. Nu ska du vara tålmodig i minst en timme, om möjligt längre. En kemisk process sker nu, genom vilken de brända resterna sönderfaller. Efter exponeringstiden kan du gnugga bort (nu torkade rester) med mycket vatten och en trasa eller trasa (mikrofiberdukar är särskilt lämpliga). Polera sedan igen med en torr trasa eller till och med en speciell polerduk. Färdiga.

Ta bort ränder

Du har rengjort din keramiska spis efter kokning och det finns faktiskt inga rester att se … men på något sätt har den en ljusgrå dis? Sådana strimmor? Polera då spishällen med en trasa som du har blött med lite vinäger! Då lyser den igen!
Vissa använder också kommersiellt tillgängliga glasrengöringsmedel och är mycket nöjda med det. Det kan inte skada att ha flera alternativ

Med dessa enkla regler kan du inte bara vara säker på att din keramikhäll lyser vackert, utan också att du kommer att njuta av det i många år!

Om du vill ha mer information om olika rengöringsprocedurer eller om du kanske är mer intresserad av en professionell hemstädning så är vi städfirman i Malmö du ska kontakta!