Hemstädning: Mikrofiberdukar

Det mest populära och mest kända rengöringsredskapet är mikrofiberduken. Baserat på namnet bör man tänka att duken består av otaliga små fibrer, men detta är inte fallet. Materialet från vilket det tillverkas kallas multifilamentgarn, som bearbetas med ett stort antal sömmar. Anledningen till att mikrofiberdukar är så väl rengjorda är att duken har ett stort antal kontaktpunkter mellan duken och ytan. Smuts och damm tillkännages av den elektrostatiska laddningen och lockas omedelbart. Det speciella med mirakelduken är att du vanligtvis inte behöver några rengöringsmedel utan bara kan rengöras med vatten.

Tung smuts

När det gäller tung smuts, är ett lösningsmedel tillverkat av alkohol och vatten lämpligt för att få bort smuts. Naturligtvis har detta också en stor påverkan på miljön, eftersom ju mindre kemiska rengöringsmedel du använder, desto mindre är miljön förorenad. Man bör bara notera att mikrofiberdukar inte är lämpliga för varje användning. Det kan till exempel hända att irreparabla slipmärken bildas på släta ytor. Möbler och högglansytor är också relativt känsliga för repor på grund av ofta användning av mikrofiberdukar. Tygerna för hemmabruk består mestadels av handgjorda, medelviktmaterial med kantade kanter, vilket underlättar rengöring av nästan alla uppgifter.

Inga mer rester

En annan positiv aspekt för hushållsstädning är friheten från rester, vilket eliminerar behovet av efterföljande rengöring. Efter rengöring är det viktigt att tvätta dem ordentligt. Tygduken kan lätt tvättas vid 65 grader, men får inte komma i kontakt med tygmjukgörare, annars absorberar de inte mer vätska. Skulle det hända att duken tvättas med tygmjukgörare, ska du inte kasta bort den! Tvätta flera gånger utan mjukgörare tar bort de oljiga ingredienserna som ligger mellan mikrofiberns enskilda trådar. De kan torkas på klädstrecket eller med hjälp av en torktumlare – beroende på vad tillverkaren rekommenderar. För att rengöra duken utan tvättmaskin rekommenderas det

Olika färger för tillämpningsområden

Mikrofiberdukar finns nu i en mängd olika färger. Men det finns en mycket specifik anledning till detta. Inte bara för att färger påverkar köpbeteendet, utan också för att det finns vissa system som strikt specificerar färgen på användningsområdena.

I professionella rengöringsföretag används en viss färg också för en trasa för olika användningsområden. Detta beror på att detta är det enda sättet att konsekvent garantera hygien och renlighet. Denna procedur finns också ofta på hotell eller restauranger. Detta kan också vara mycket användbart i ditt privata hushåll. Ett fast färgschema, som är känt för varje familjemedlem i hushållet, förhindrar fel användning av handdukar och hygien garanteras fortfarande. Denna princip fungerar inte bara med mikrofiberdukar.

Röd: Röda dukar och svampar används endast för toaletten och de omgivande plattorna.

Gul: Gula dukar och svampar används för resten av sanitetsanläggningarna, som handfat, brickor och duschkabin.

Blå: Denna färg är för möbler och ytor som skrivbord, stolar, hyllor och dörrar.

Grön: Används för specialområden. Dessa inkluderar rengöring och desinfektion av ytor och enheter i köket.

Med detta enkla fyrfärgssystem kan du också rengöra hemma som proffsen. Alla dukar och svampar kan återanvändas. De rengöringsmaterial som har varit i direkt kontakt med toaletten bör bytas ut omedelbart efter varje användning.

Mikrofiber kan användas lite överallt

Visste du att mikrofiber inte bara är bra för rengöring? Utbudet av kläder och hemtextilier växer. Varje dag använder vi mjuka badhanddukar eller slitstarka kläder, som också är tillverkade av mikrofiber. Den stora fördelen som mikrofiber erbjuder är att det torkar mycket snabbare än jämförelsevis bomull. Det håller sin form och slits inte ut.

Vid vidare frågor om mikrofiber vid rengöring så kan du kontakta vårt städteam i Malmö. Vi är experter på hemstädning och vill gärna dela med oss av vår kunskap.