Hemstädning: rengör och underhåll träterrasser

Har du missat ett grundligt underhåll av din träterrass under våren? Sedan ska du använda de senaste varma och torra dagarna snart för att skydda träet mot fukt och kyla på vintern. Naturligtvis är naturlig missfärgning av plankorna attraktiv för vissa, men om du vill behålla den ursprungliga färgen och behålla något av ditt däck under lång tid, kan du inte undvika grundlig rengöring och efterföljande behandling med olja.

Viktigt: Mellan rengöring av din träterrass och att olja den bör det vara cirka 4 till 5 dagar (så torr som möjligt). Om träplankorna fortfarande är för fuktiga absorberar de mindre olja – underhållet skulle inte vara lika effektivt.

Regelbunden rengöring av träbrädorna

För att förhindra envis smuts och gröna avlagringar så mycket som möjligt bör du helt enkelt svepa uteplatsen regelbundet – för om du tar bort löv eller liknande i god tid kan mindre smuts eller lera samlas på grund av löv och växtrester. Denna kemtvätt av träterrassen är vanligtvis tillräcklig. Skölj eventuellt bort med en trädgårdsslang.
Ett intensivt rengörings- och vårdprogram bör planeras minst en gång per år!

Oljning av träterrassen förlänger hållbarheten och garanterar ett vackert utseende!
När de rengjorda plankorna har haft tre till fyra dagar att torka kan du behandla träet med träolja. Det är en fördel om det inte regnar den dagen, men golvet inte utsätts för den brinnande solen – annars torkar oljan bort för snabbt innan det har haft en chans att tränga in i träet!
Innan du applicerar oljan bör terrassen slipas med ett relativt fint sandpapper. Detta gör att oljan kan tränga igenom träet bättre och öka färgdjupet. Dessutom: ju mer mättat träet är med oljan, desto effektivare skyddas det från smuts, fukt, kallt eller starkt solljus.
Även här är det skillnad mellan lövved och mjukved – det senare kan ta upp mycket mer olja och därmed få ett mycket mer intensivt ”oljat” intryck.

Vänligen notera:

Efter 15 minuter bör du ta bort överskott av olja från träbrädorna med ett luddfritt bomullstyg. På detta sätt undviker du senare glansskillnader.
Efter oljning, ge träplankorna en dag att torka innan du går på dem och sätter upp möbler.
Även om det är ett större projekt totalt sett, rengöring och oljning av träterrassen intensivt … är det oerhört värt och du kommer att kunna njuta av ett fantastiskt, välskött resultat efteråt! Om du vill behandla glaserade eller lackerade träterrasser med olja blir det ännu mer komplex! Du måste slipa dem helt i förväg (med undantag för rått trä)! Därför bör du tänka mycket noga på hur du vill underhålla virket när du behandlar terrängen för första gången.

Om du inte orkar med rengöringen av din terass så kan vi komma och göra det åt dig. Vi är bland de bästa företagen när det gäller hemstädning i Malmö och vi kan garantera ett gott resultat.