Hygien runt diskbänken

En av de viktigaste sakerna för att hålla rent i ett kök är diskbänken. Om du försummar att rengöra diskbänken, avloppet och svamparna lider all hygien i köket. Resultatet är bakterier som kommer till maten genom tillagningen av maten och därmed äventyrar din hälsa. Vi vet inte bara hur man städar kommersiella kök, utan ser också på privata hushåll. Vi vill ge dig några tips från många års erfarenhet, vad du bör vara uppmärksam på när du tvättar diskhon.

Regelbunden rengöring är viktigt

Om du rengör ditt kök hemma och i detta fall diskbänken, kan du definitivt göra utan desinfektionsmedel. Det är viktigt att du regelbundet rengör diskhon så att bakterier inte har någon chans alls och naturligtvis så att ytorna inte förkalkas.
Regelbundet innebär att diskbänken, avloppssilen och avloppsytan ska rengöras dagligen. En gång i veckan kan du, med en noggrannare rengöring, också arbeta på kranen och de något svårare ytorna att rengöra bakom eller precis bredvid kranen.

Rengör rostfria sänkor

Rostfritt stål är ett mycket populärt och allmänt använt material för sänkor. Detta kan vanligtvis rengöras mycket enkelt med varmt vatten och lite tvättvätska. Hela ytan kan rengöras med en mikrofiberduk. Avlägsna helt enkelt skumrester med rent vatten. Efteråt ska du torka av med en bomullsduk så att det inte finns några kalkavlagringar.

Om den ena eller andra kalkfläckarna dyker upp på din diskbänk, kan du enkelt ta bort dem med lite vinäger. Med starka förkalkningar gör vinägeressens underverk! Blötlägg en trasa med vinäger och lämna den på det förkalkade området i ungefär en halvtimme. Efter denna exponeringstid kan avlagringar tas bort genom att gnugga försiktigt.
För att behandla din diskbänk med speciell vård då och då kan du köpa en vårdprodukt av rostfritt stål i apoteket.

Rengör keramiska handfat

Keramiska sänkor är mycket robusta och lätta att ta hand om och lysa alltid i sin ”gamla” glans efter rengöring! Faktum är att bara varmt vatten, lite tvättvätska och en mjuk svamp är tillräckligt för rengöring. Undvik slipmedel och svampar, eftersom detta repar ytan om de används ofta. Den tappar sedan sitt skydd, smuts kan tränga igenom materialet och leda till fula missfärgningar. Rengöring av diskbänken blir allt svårare.
Det finns speciella glasrengöringssvampar som vi kan rekommendera för att bli av med envisa ansträngningar.
Du kan också använda vinäger som rengöringsmedel mot tung smuts och kalk för en keramisk diskbänk!

Rengör silgranit-diskho

Diskho gjord av silgranit är för närvarande mycket på modet för nya kök. De flesta av dem är gjorda av granit. De andra komponenterna är akryl, keramik och färgpigment. Denna anslutning gör materialet mycket motståndskraftigt mot repor.
Du kan också tvätta Silgranit i normal smuts med en svamp, vatten och lite tvättvätska.

Den rep-resistenta ytan tillåter också användning med en skurplatta för envis smuts! Förkalkningar kan orsaka fula missfärgningar, eftersom kaffe, te eller liknande sätter sig i kalk. Men du kan avkalka diskbänken ganska enkelt: Häll mins 70 grader varmt vatten i diskbänken och tillsätt antingen lite tvättmedelspulver eller två koppar vinäger. Rör om hela saken och låt den sitta i minst två timmar. Det skulle vara optimalt att lämna vätskan i poolen över natten. Sedan har kalkavlagringarna löst sig själv eller så kan den tas bort genom att gnugga lätt. Handfat ser nu ut som nytt igen!

Dränera och översvämma

Ibland bör du också ta bort avlagringar från avloppet och överflödet – bara för att undvika dålig lukt!

Överflödet kan rengöras med en gammal tandborste eller en liten glasrengöringsborste. Om du behandlar avloppet regelbundet kommer det inte att bli sämre blockeringar! Du kan använda enkla hemåtgärder: bakpulver, vinäger eller cola kan hjälpa till att rensa avloppsröret.

Om en konstant förstoppning har bildats och vattnet rinner mycket dåligt kan du försöka lösa det med en sugklocka. Om det inte fungerar måste du använda kemiska rörstädare.

Glöm inte svampen!

En ren och hygienisk diskbänk behöver definitivt en ren svamp eller trasa! Många bakterier och bakterier kan samlas i gamla dukar. Därför bör du byta svamparna ungefär en gång i veckan eller tvätta dem i tvättmaskinen vid minst 70 grader.